Anmeldelser

"En ny serie er skabt og i gang."
Det her er der skrevet om De Wille Drenge

Eva Lusia - REVIEWS & LITERATURE

DE WILLE DRENGE (serien)
“…det er rigtig fedt, hvor godt det hele fungerer. Man finder også hurtigt ud af, at alle drengene har en forbindelse – ofte som søn, far, barnebarn eller en anden familierelation. Det kan også ses i starten af bøgerne, hvordan alle er relateret til hinanden. Det er spændende at følge personerne på tværs af generationer og historisk tid, hvilket også ses i sproget og miljøet.”

Det er i den grad en rigtig god serie – særligt for drenge (men også for eventyrlystne piger!), hvor der er fokus på spænding, fart og tidsrejser, men samtidig er der også en masse at lære om historiske begivenheder i Danmark og på verdensplan, f.eks. 9/11, Anden Verdenskrig og flere vigtige steder i historien. På denne måde lærer man en helt masse historisk stof, samtidig med at man læser, og uden at det bliver kedeligt, for med Gunnar Willes sprog formidles det til målgruppen på sådan en måde, hvor det passer godt med det fiktive univers og samtidig beskrives det ikke for svært. Jeg var vild med denne blanding, for det er svært at bruge historiske facts og samtidig gøre det spændende i en fiktiv fortælling, men det lykkes i den grad for forfatteren.

Eva Lusia – REVIEWS & LITERATURE

Bibliotekernes lektørudtalelser: Martin W. Hansen

DE WILLE DRENGE (bogen)
“For dem der har fulgt serien indtil nu, en meget tilfredsstillende afslutning.”

Sjette og sidste bind i serien om De Wille drenge. Gunvald fortæller sin historie til Sigurd og Sigurd fortæller Antonius hvordan historien ender. For 11-14 årige, der har fulgt serien.

Først hører vi fortællingen om Gunvalds (hovedperson i Den bange dreng) rejse til Norge og Peru, og om hvordan han blev en rig, men jaget mand. Og så får vi historien fra Sigurd, som også var hovedpersonen i Den Kloge dreng, somi et meget specielt rum fortæller Antonius (og læseren) om, hvordan hele historien vil ende ude i fremtiden. Bogen er illustreret af forfatteren selv.

Dette er den store finale og egentlig en afslutning på mange af Gunnar Willes serier gennem tiden. For dem der har fulgt serien indtil nu, en meget tilfredsstillende afslutning.

Søren Vinterbergs tale til De Wille drenges bogudgivelse i Rundetårn nov 2019

DE WILLE DRENGE & SKRUMPEN FRA DET YDRE RUM (serierne)
“På sporet af den kommende tid”

I korte flashbacks passerer vi da også fra polioepidemiens og Koreakrigens sidste år 1952 helt tilbage til den danske modstandskamp under anden verdenskrig.

Men i stedet for at komme På Sporet efter den Tabte Tid er begge serier faktisk mest ’På sporet af den kommende tid’, for her taler vi om evigt liv, så handlingen strækker sig betydeligt længere frem end det aktuelle folketingsflertals forkølede klima- og miljøplaner for år 2030 – nemlig fra 1952 til år 5000 og Hvidkål. Helt frem til Dommedag, som sidste bind om Skrumpen hedder. Men Dommedag er ikke helt den yderste dag – takket være den Dr. Wille, vi møder i sidste bind af De Wille Drenge, og hans hemmelige våben, som lige præcis Rundetårn her er en væsentlig del af!

DEN BANGE DRENG
“en usædvanlig, relevant og original historie”

Der er tidsrejser, spænding og mystik i denne pudsige og skæve historie, som er ret spændende. Bogen er illustreret med små kort over villaen samt en række små vignettegninger.

Bogen anbefales til de store og brede børnebiblioteker. Det er en usædvanlig, relevant og original historie, der har behov for formidling for at nå godt ud til målgruppen

Bibliotekernes lektørudtalelser – Torben Bråe Olesen

 

Fantasi og virkelighed er ude i et imponerende møde!”
Her er næring i rigt mål til gangstervælde og meget mere. Fantasi og virkelighed er ude i et imponerende møde! Det hele ender høj­dramatisk, men godt, og en ny titel kan blive sendt ud!

Bemærkes skal det, at ganske fine, “fri­mærkesmå” skitser eller vignetter er fint placeret på stort set samtlige sider bogen igen­nem, naturligvis udført af illustratoren Gunnar Wille – når han nu kan det hele!

Letlæst og spændingsfyldt roman, som mange drenge vil kaste sig over, men også pigerne kan være med – det er litteratur for tweens.

En ny serie er skabt og i gang.

Børn og Bøger – Kent Poulsen

 

“Jeg glæder mig allerede til de andre bøger kommer ud”
Jeg synes det er en rigtig god hovedperson du har fået skabt. Jeg synes at du har fået hans personlighed til at være meget tydeligt og det synes jeg er godt. Jeg kan godt lide at det er en dreng der er hovedpersonen fordi jeg er vant til at læse historier med piger.

Illustrationerne mellem afsnittene er en virkelig god ide. Det giver en specielt ting de er ikke for store og ikke for små, de er tilpas.

Jeg kan rigtigt god lide det hvor de går ned og igennem den hemmelige gang og selvfølgelig også ildebranden fordi der sker så mange spændende ting på en gang.

Jeg glæder mig allerede til de andre bøger kommer ud, så jeg kan læse dem.

låner på Frederiksberg Bibliotek – Caroline Quass Størup 12 år

 

“Sproget, fortællerstemmen og tonen er god i Den bange dreng”
Gunnar Wille er rigtig god til beskrivelser af mennesker. Det er nemt at lære karaktererne at kende, og det gør det så godt. Vi følger Gunvald og familien, der pludselig besøges af to gangstere i baghaven. Herfra begynder det hele for alvor med masser af spænding og mystik. Et skjult rum i en lejlighed tæt ved Rundetårn bliver starten på rejser mellem tid og rum.

Der er knap så meget humor som i Magiske Mads-serien, som jeg allerbedst kender af forfatteren, men det er alligevel tydeligt, at det stadig er tilstede i sproget. Det kan man umuligt undgå, når det er Gunnar Wille. Sproget, fortællerstemmen og tonen er god i Den bange dreng. Jeg glæder mig meget til at læse videre i serien!

Eva Lusia – REVIEWS & LITERATURE

“Det er lige så godt som Harry Potter og det allerbedste er, at der er flere bøger.”
Gunnars barnebarn Vilfred på 8 år

(Vilfred har fået læst Harry Potter på tros af sin unge alder så jeg tænkte at så ku han også tåle De Wille drenge. Så han fik læst Den bange dreng i et langt stræk på 2 dage på ferie med farfar)

DEN VREDE DRENG

“historien udvikler sig spidsfindigt fra bog til bog”
Antonius er 11 år i 1952, og han sidder i en kørestol i son farfars lejlighed tæt på Rundetårn. Antonius er lammet efter en biljagt og en ulykke, som han ikke kan huske meget om. Hans far er væk, og ingen fortæller noget om hans mor. Antonius bliver opsøgt af mystiske, grådige personer, som ønsker oplysninger om naziskatte og inka-guld. Det knytter sig til hans fars arbejde i modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig. Antonius interesserer sig for Tycho Brahe, sammen med Sigurt tager Antonius på en tidsrejse fra kammeret bagerst i lejligheden, og de møder Hr. Brahe i jagten på svarene og for at finde ud af hvad der er sket med hans mor og far.

Det er en mystisk og spændende fortsættelse af Den bange dreng, som også giver et tidsbillede af Danmark i 1952. Bogen er illustreret med en række små vignettegninger og kort over lejligheden.

Bogen er knyttet til Den bange dreng om Gunvald og hans familie. De to drenges fædre kendte hinanden fra deres arbejde i modstands-bevægelsen under 2. verdenskrig, og det de nu oplever i 1952 er knyttet til fædrenes fælles gerninger og oplevelser. Bøgerne skal læses i rækkefølge for historien udvikler sig spidsfindigt fra bog til bog.

Bibliotekernes lektørudtalelser: Torben Bråe Olesen

 

DEN TAVSE DRENG
”en voldsom og handlingsmættet historie”
Lorens er en almindelig dreng på 12 år i Roskilde i 1976. Hans liv forandres over få dage. Hans hund dræbes, og nogle dage senere dræbes også hans mor. Hans far går under jorden, og efter en rejse til Bergen i Norge flytter Lorens ind i farfars nye lejlighed i Skindergade, midt i København. I lejligheden er et lille rum, det smalle rum, som de ikke kan bruge, det indeholder stadig ting som tilhører den forrige beboer, Antonius Gunnarsen. Men her er muligheden for Lorens at rejse på tværs i tid og rum og vende tilbage til gode tider i Roskilde eller rejse 25 år frem i tiden til 2001. Lorens er en tavs dreng på flugt fra nådesløse peruvianske indianere, men han leder også efter sin far, hvis han stadig lever.

Det er en voldsom og handlingsmættet historie, om en almindelig dreng som leder efter svar, men bliver tavs og stille undervejs. Bogen er illustreret med en række små sort/hvide tegninger og vignetter.

Bogen hører sammen med Den bange dreng og Den vrede dreng. Personerne er forbundet til hændelser under anden verdenskrig og i Peru og Nordnorge i 1960’erne.

Bibliotekernes lektørudtalelser – Torben Bråe Olesen

DEN KLOGE DRENG
“Fascinerende, synes jeg”

En dreng fra fortiden dukker op i Sigurds lejlighed. Drengen viser ham, at pulterkammeret fungerer som en tidsmaskine. Nu rejser Sigurds bagud i tid og møder Thycho Brahe og ud i fremtiden og henter en længe forsvundet person. Der er megen mystik, bla. Om nazi-guld, en mand der lurer og to skumle Inka-indianere. Hovedpersonerne fra hver bog i serien mødes i forskellige årstal. Men det farligste er de eksplosioner, der opstår, når en person møder sig selv i en anden tid.

Wille hittede i 1980-erne med fantastiske serier som Magiske Mads og Skrumpen fra det ydre rum. Denne nye serie har et mere realistisk univers, om end der er tidsrejser og ret voldsomme episoder. Fascinerende, synes jeg. Men kun en tålmodig og koncentreret læser kan holde styr på, hvem der er hvem, og hvilken tid de kommer fra. Selvom historien om Sigurd er afrundet, så egner den sig ikke til at stå alene, for serien er et sammenhængende værk. Jeg kan godt lide bogen/serien, men det er få af nutidens 11-14 årige, der klarer hele serien.

Bibliotekernes lektørudtalelser – Bo Knudsen

DEN STÆRKE DRENG
“Der er meget at holde styr på… men når det lykkes er det også godt”

Magnus far er forsvundet, men ringer endelig til Magnus. Han fortæller ham hvor han kan finde det mystiske rum, der fungerer som en tidsmaskine. Her møder Magnus sin fætter Sigurd, som vi kender fra bog nr. 4. Sammen rejser de til New York for at finde en pige, der angiveligt er Magnus halvsøster, og få hende med tilbage til Danmark. Bagefter rejser Magnus tilbage i tiden, for at advare sin far mod terrorangrebet d. 11. september i New York, og for at hjælpe ham med at slippe væk fra de farlige inka-indianer der er ude efter ham. Bogen er illustreret med sort/hvide vignetter på de fleste sider og et stamtræ på første opslag, der skal hjælpe med overblikket over de mange drenge.

En både spændende og dramatisk historie, som også er kompleks og lidt indviklet. Der er meget at holde styr på, med flere handlingstråde og tidsperioder, men når det lykkes er det også godt. Der er mere realisme end historierne om ”Skrumpen fra det ydre rum”, men lige så vildt som ”Magiske Mads”.

Bibliotekernes lektørudtalelser – Julie Arndrup