Peru i Sydamerika

Peru findes. Peru er et land i Sydamerika med en befolkning bestående af europæiske indvandrere og en oprindelig befolkning. Fortællingen fører os til hovedstaden Lima og op i bjergene og derefter ned i Amazone junglen. Lima er en moderne storby omgivet af store fattige områder med huse af pap og ingen vand og kloakering. Her bor flygtningene fra den store borgerkrig.

Gyldendahl Den Store Danske skriver bla:

Peru, republik i det nordvestlige Sydamerika. Peru, der er kontinentets tredjestørste land, strækker sig fra den tørre kystslette ved Stillehavet over de centrale dele af Andesbjergene til store regnskovsområder i Amazonasbækkenet og rummer en uhyre varieret natur.

Det peruvianske område udgjorde det ene af to indianske civilisationscentre i det præcolumbianske Amerika, ligesom Peru også længe var centrum i kolonitidens spanske Sydamerika. Som andre latinamerikanske lande er Peru præget af store sociale og økonomiske forskelle, hvilket bl.a. skyldes den skæve jordfordeling, der er en arv fra kolonitiden. I en årrække var det politiske klima præget af krig mod terrorisme og guerillabevægelser. Held med bekæmpelsen af især Den Lysende Sti skabte i første halvdel af 1990’erne mere fredelige tilstande i Peru.

Manuel Rubén Abimael Guzmán Reynoso, også kendt under navnet ”de Presidente de Guerre, Gonzalo”, er den tidligere leder af Den Lysende Sti. Han arbejde som professor på et universitet og startede der det maoistiske oprør i Peru.

Han blev fanget af den peruvianske regering i 1992 og dømt til livsvarig fængsel for terrorisme og forræderi.

Personerne omkring Den bange dreng

Forfatteren kom til Peru i 1994 for at etablere et større animationsprojekt for FN. Det var få år efter at borgerkrigen med Lysende Sti var afsluttet med Guzmáns tilfangetagelse. Landet bar voldsomt præg af det. Der var maskingeværbevæbnede vagter foran helt almindelige supermarkeder.

Hver beboelsesejendom havde sin egen vagt. Vi kørte rundt i FNs blå biler og besøgte de fattige byområder uden for de store byer. Men når vi gik ud om aftenen alene, var vi pålagt ikke at tale om at vi arbejdede for FN. Risikoen for kidnapning var for stor. Vi besøgte små landsbyer højt oppe i bjergene hvor de fattige bønder levede som i middelalderen i Danmark. Lerklinede hytter med et rum, hvor familien og deres ko boede sammen.

Vi rejste over bjergene og ned i junglen for at besøge små samfund, hvor husene stod på pæle på grund af Amazonflodens tidevand. Det var en dramatisk og usædvanlig rejse i et meget smukt og usædvanligt land.  

Rejs med forfatteren tilbage i tiden. 40 km ind i ørkenen fra kysten er der et særligt og hemmeligt område omgivet af bjerge, hvor der er begravet tusinder af mumier.

De er begravet efter den særlige peruvianske tradition. Den døde sidder på hug og vikles ind i gase så der tilsidst er en stor rund kugle. Den begraves i ørkenen og i den voldsomme hede mumificerer den døde. Under den store borgerkrig og også senere blev området plyndret af gravrøvere. De vandrer rundt med en lang tynd metalpind og prikker ned i sandet til de støder på noget.

De graver mumiekuglen op og fjerner gasen. Den døde sidder med kostbare smykker, våben og tekstiler som gravrøveren fjerner og sælger. Det plyndrede mumie sidder tilbage i sandet. Området er fyldt med mumier, kranier, knogler og gase.

Mumien fra fortællingen sidder her. Mumien findes.