Finn Kirka

Der findes et sted i det nordlige Norge som har en central rolle i serien. Det dukker op i alle bøgerne. Det hedder Finn Kirka og ligger i indsejlingen til en lille fjord. I bunden af fjorden ligger en lille by med 1000 indbyggere og den hedder Kjøllefjord.

Finn Kirka er to store skulpturer skabt af naturen, men de ligner at par store mænd der sidder i fjordens munding.  For samerne er det et helligt sted.

Finn Kirka findes og Kjøllefjord findes. Disse steder er ikke et resultat af forfatterens sære fantasi men de er med i fortællingen fordi han kom der første gang i 2001 og blev dybt fascineret, og ramt af en stor indre længsel, da han første gang trådte ind mellem de to klippekæmper.

Kjøllefjord er en lille by som har levet af fiskeri i hundrede af år. Nu er der ikke så mange fastboende fiskere men der leves stadig et liv i tæt forbindelse med havet og naturen. Den ene halvdel af året er solen altid på himmelen og den anden halvdel kommer den ikke op. Midnatssol og vintermørke er tilstanden her. Et meget isoleret sted hvor der frem til 1980’erne ikke var nogen vej. Man måtte sejle. Og Hurtigruten anløber stadig havnen to gang i døgnet.

Kjell fanger kæmpekrapper. Kjell er forfatterens meget nære ven i Kjøllefjord og sammen har de skabt et kunsterkollektiv i byen.

Kjøllefjord ligger så langt mod nord som man næsten kan komme. Halvøen er flad og rå som et månelandskab. Ude ved kysten er der stejle forrevne klipper med et fald fra det flade højland til havet på 300 til 500 m. 

Midnatssolen

Kunstnerne arbejder